Vojislav VOJO STANIC

Slikar i vajar Vojo Stanić rođen je 1924.g. u Podgorici, Crna Gora. Vajarstvo je diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1951.g., a od 1955. deluje kao slikar. Jedan je od najvažnijih savremenih crnogorskih slikara, doživeo je i svetsku afirmaciju, što potvrđuje njegov nastup 1997. na Venecijanskom Bijenalu, brojne samostalne izložbe u Crnoj Gori i inostranstvu, te njegove slike koje se nalaze u brojnim muzejima i galerijama. Njegovo slikarstvo spaja realno i irealno, s naglaskom na fantastičnost u kojoj sjedinjuje tradicije nadrealističkog slikarstva na tragu Magrittea i de Chirica, umetnost starih majstora, i tradiciju gradjanske umetnosti.

S izraženim razumevanjem za ljudske slabosti i oštrim zapažanjem umetnika mediteranskog duha, Stanić slika obične živote malih ljudi i njihove svakodnevne životne priče, koje posmatra i uočava sa prozora svoga tavanskog atelje-a. Godine 1985. postao je redovan član Crnogorske akademije nauka i umetnosti, a 1999. i član Dukljanske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada i priznanja

Vojo Stanic:

Ja ne stvaram, ja se igram. Moje slike ne treba tumaciti. Ni sam ne znam sta one znace, koji im je cilji kako su mi pale na pamet. Smijesno mi je kada se strucnjaci muce oko desifrovanja - sifre nema.

Ne verujem ni malo u ono slikarstvo kojemu je potrebno objasnjenje, kojemu je potrebna necija pomoc da bi ga shvatili. Slikarstvo je najjasnija umjetnost koja se dozivljava culom i pristupacno je i glupom covjeku. Kad osjetimo sliku onda smo je i shvatili. Nema drukcijeg razumijevanja slike.

Cilj je sreca. Skoro svi se mucimo da bi ostvarili srecu. Kad bi se toga odrekli mozda bismo bili srecniji.

 
Zanimljivo o Voji Stanicu.